Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Godziny posiłków

śniadanie 8:30
obiad 12:00
podwieczorek 14:00 

PONIEDZIAŁEK 14.04.2025

ŚNIADANIE: Chleb pszenny i wieloziarnisty,1,5,9(40g) z masłem6(5g), polędwica z piersi indyka1,5,6,7,(30g), papryka(20g), sałata(5g), kakao1,6, herbata(180ml)

OBIAD: Zupa kalafiorowa z ziemniakami1,6,7(250g). Placek Baby Jagi(jabłko, cukinia)1,2,6(150g), borówka amerykańska(20g), kompot wiśniowo-truskawkowy(200ml).

PODWIECZOREK: Chleb pszenno-żytni1,5,9(40g), masło6(5g),ser żółty6(40g), pomidor malinowy(20g), szczypiorek(5g), herbata(180-200ml).

WTOREK 15.04.2025

ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku1,6,(200ml),chałka1,5,9(20g) z masłem6(5g), powidła śliwkowe10(20g),  herbata z cytryną(180-200ml), marchewka(30g).

OBIAD: Ryżanka z natką pietruszki.7(250g). Ziemniaki(100g), kotlet z piersi kurczaka1,2(60g), mizeria6(50g), kompot porzeczkowo-wiśniowy(200ml).

PODWIECZOREK: Chleb pszenny i wieloziarnisty,1,5,9(40g), z masłem6(5g),serdelowa wiedeńska w plastrach1,5,8(30g), ogórek kiszony(15g), kalarepa(15g), herbata z cytryną(180ml).

ŚRODA 16.04.2025

ŚNIADANIE: Bułka kajzerka i grahamka1,5,9(40g) z masłem6(5g), twarożek 6(60g), pomidorki koktajlowe(20g), szczypiorek(5g), kawa mleczna6, herbata z cytryną(150-180ml).

OBIAD: Krupnik z ziemniakami na sercach drobiowych1,6,7(250g).Spaghetti z mięsem1(100g),  surówka wielowarzywna,6(50g), kompot porzeczkowo-wiśniowy.

PODWIECZOREK: Mus owocowy10(100g), ciasteczka owsiane1,4,10(30g),woda Kubuś watter(300ml).

CZWARTEK 17.04.2025

ŚNIADANIE: Granola na mleku1,6,(200g), angielka1,5,9(20g) z masłem6(5g), serek waniliowy homogenizowany(30g), herbata z cytryną(150-180ml), 1/2 jabłka(80g).

OBIAD: Rosół z makaronem1,7(250g). Ziemniaki1(100g), farsz drobiowo-wołowy(60g), kapusta młoda zasmażana1(50g),kompot wiśniowo-truskawkowy(200ml).

PODWIECZOREK:) Podpłomyki b.cukru1,9(30g), banan(150g), herbata malinowa(150ml).

Słodka niespodzianka wielkanocnaJ

PIĄTEK 18.04.2025

ŚNIADANIE: Chleb pszenny i wieloziarnisty,1,5,9(40g) z masłem6(5g), szynka konserwowa1,5,6(40g), roszponka(5g), pomidor malinowy(20g), kawa mleczna6, herbata(150-180ml), ½ gruszki(80g).

OBIAD: Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym1,6,7(250g).Ziemniaki(100g), paluszki rybne z mintaja1,3(60g), surówka z kapusty kiszonej(50g), kompot wiśniowo-truskawkowy(200ml).

PODWIECZOREK: Chleb pszenno-żytni1,5,9(40g), jajko gotowane3(30g), ogórek zielony(20g), szczypiorek, herbata(180-200ml).

Między posiłkami podajemy do picia niegazowaną wodę mineralną .

Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



ALERGENY POKARMOWE

Lp.

Alergeny

 

Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach:

1.

ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE

W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki, bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, klusek leniwych, sosów, wędlin.

 

2.

 

JAJA I PRODUKTY POCHODNE

Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych, klusek, kopytek, pyz, makaronów, pasztetów, zup: szpinakowa, żurek, szczawiowa.

 

3.

 

RYBY I PRODUKTY POCHODNE

Wchodzą w skład drugiego dania  w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań.

 

4.

ORZESZKI ZIEMNE I INNE

Desery, forma przekąski.

 

5.

SOJA I PRODUKTY POCHODNE

Chleb razowy z soją, wędliny, pasztety.

 

6.

 

MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ

Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe, żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne, budynie, wędliny, pasztety.

 

7.

 

SELER I PRODUKTY POCHODNE

Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin.

 

8.

GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE

Musztarda, wędlina, pasztety.

9.

NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE

Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek.

 

10.

DWUTLENEK SIARKI

Rodzynki, morele, śliwki suszone, żurawina.

 

11.

SKORUPIAKI

Brak

12.

ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE

Brak

13.

MIĘCZAKI

Brak



Zapraszamy do przeczytania artykułu  - Dziecko nie chce jeść w przedszkolu - co zrobić?

www.dylematymamyitaty.pl/dziecko-nie-chce-jesc-w-przedszkolu.


Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) dekstrozę ; 

b) maltodekstryn na bazie pszenicy; oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały;

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów   zawierających witaminy lub karotenoidy;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfatokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.