Jadłospis
Godziny posiłków
śniadanie 8:30
obiad 12:00
podwieczorek 14:00
PONIEDZIAŁEK 14.04.2025
ŚNIADANIE: Chleb pszenny i wieloziarnisty,1,5,9(40g) z masłem6(5g), polędwica z piersi indyka1,5,6,7,(30g), papryka(20g), sałata(5g), kakao1,6, herbata(180ml)
OBIAD: Zupa kalafiorowa z ziemniakami1,6,7(250g). Placek Baby Jagi(jabłko, cukinia)1,2,6(150g), borówka amerykańska(20g), kompot wiśniowo-truskawkowy(200ml).
PODWIECZOREK: Chleb pszenno-żytni1,5,9(40g), masło6(5g),ser żółty6(40g), pomidor malinowy(20g), szczypiorek(5g), herbata(180-200ml).
WTOREK 15.04.2025
ŚNIADANIE: Płatki kukurydziane na mleku1,6,(200ml),chałka1,5,9(20g) z masłem6(5g), powidła śliwkowe10(20g), herbata z cytryną(180-200ml), marchewka(30g).
OBIAD: Ryżanka z natką pietruszki.7(250g). Ziemniaki(100g), kotlet z piersi kurczaka1,2(60g), mizeria6(50g), kompot porzeczkowo-wiśniowy(200ml).
PODWIECZOREK: Chleb pszenny i wieloziarnisty,1,5,9(40g), z masłem6(5g),serdelowa wiedeńska w plastrach1,5,8(30g), ogórek kiszony(15g), kalarepa(15g), herbata z cytryną(180ml).
ŚRODA 16.04.2025
ŚNIADANIE: Bułka kajzerka i grahamka1,5,9(40g) z masłem6(5g), twarożek 6(60g), pomidorki koktajlowe(20g), szczypiorek(5g), kawa mleczna6, herbata z cytryną(150-180ml).
OBIAD: Krupnik z ziemniakami na sercach drobiowych1,6,7(250g).Spaghetti z mięsem1(100g), surówka wielowarzywna,6(50g), kompot porzeczkowo-wiśniowy.
PODWIECZOREK: Mus owocowy10(100g), ciasteczka owsiane1,4,10(30g),woda Kubuś watter(300ml).
CZWARTEK 17.04.2025
ŚNIADANIE: Granola na mleku1,6,(200g), angielka1,5,9(20g) z masłem6(5g), serek waniliowy homogenizowany(30g), herbata z cytryną(150-180ml), 1/2 jabłka(80g).
OBIAD: Rosół z makaronem1,7(250g). Ziemniaki1(100g), farsz drobiowo-wołowy(60g), kapusta młoda zasmażana1(50g),kompot wiśniowo-truskawkowy(200ml).
PODWIECZOREK:) Podpłomyki b.cukru1,9(30g), banan(150g), herbata malinowa(150ml).
Słodka niespodzianka wielkanocnaJ
PIĄTEK 18.04.2025
ŚNIADANIE: Chleb pszenny i wieloziarnisty,1,5,9(40g) z masłem6(5g), szynka konserwowa1,5,6(40g), roszponka(5g), pomidor malinowy(20g), kawa mleczna6, herbata(150-180ml), ½ gruszki(80g).
OBIAD: Zupa krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym1,6,7(250g).Ziemniaki(100g), paluszki rybne z mintaja1,3(60g), surówka z kapusty kiszonej(50g), kompot wiśniowo-truskawkowy(200ml).
PODWIECZOREK: Chleb pszenno-żytni1,5,9(40g), jajko gotowane3(30g), ogórek zielony(20g), szczypiorek, herbata(180-200ml).
Między posiłkami podajemy do picia niegazowaną wodę mineralną .
Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie.
ALERGENY POKARMOWE
Lp. | Alergeny
| Pojawiają się w następujących posiłkach i produktach: |
1. | ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, tj. ŻYTO, PSZENICA, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ I PRODUKTY POCHODNE | W postaci pieczywa pszennego, żytniego, graham, razowego, orkiszowego, mieszanego, kasza manna, kasza jęczmienna, makaronów, mąki, bułki tartej, kawy zbożowej, biszkoptów, innych produktów na bazie mąki ( wypieków, zacierek, klusek lanych, naleśników, knedli, klusek leniwych, sosów, wędlin.
|
2. |
JAJA I PRODUKTY POCHODNE | Składnik kanapek, past, kotletów mięsnych, rybnych i jajecznych, dodatek do dań mącznych, klusek, kopytek, pyz, makaronów, pasztetów, zup: szpinakowa, żurek, szczawiowa.
|
3. |
RYBY I PRODUKTY POCHODNE | Wchodzą w skład drugiego dania w formie filetów smażonych i gotowanych, kotletów oraz składnik past do śniadań.
|
4. | ORZESZKI ZIEMNE I INNE | Desery, forma przekąski.
|
5. | SOJA I PRODUKTY POCHODNE | Chleb razowy z soją, wędliny, pasztety.
|
6. |
MLEKO I PRODUKTY POCHODNE ŁĄCZNIE Z LAKTOZĄ | Składnik zup mlecznych i niektórych zup zabielanych, przygotowywanych z dodatkiem masła i śmietany, masło, sery białe, żółte– dodatek do kanapek, kefiry, maślanki, jogurty naturalne, budynie, wędliny, pasztety.
|
7. |
SELER I PRODUKTY POCHODNE | Seler jako korzeń i łodyga, składnik zup, surówek, wędlin.
|
8. | GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE | Musztarda, wędlina, pasztety. |
9. | NASIONA SEZAMU I PRODUKTY POCHODNE | Jako dodatek do surówek i posypka do chleba i bułek.
|
10. | DWUTLENEK SIARKI | Rodzynki, morele, śliwki suszone, żurawina.
|
11. | SKORUPIAKI | Brak |
12. | ŁUBIN I PRODUKTY POCHODNE | Brak |
13. | MIĘCZAKI | Brak |
Zapraszamy do przeczytania artykułu - Dziecko nie chce jeść w przedszkolu - co zrobić?
www.dylematymamyitaty.pl/dziecko-nie-chce-jesc-w-przedszkolu.
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) dekstrozę ;
b) maltodekstryn na bazie pszenicy; oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały;
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfatokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.